Οι πόλεις μας μεγαλώνουν, το κλίμα αλλάζει και το νερό γίνεται όλο και πιο σπάνιο. Αναγκαζόμαστε να βρούμε λύσεις για να κρατήσουμε τις κοινότητες μας ασφαλείς και για να εξασφαλίσουμε την ευμάρεια των μελλοντικών γενεών. Σε αυτό το άρθρο ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην κατάσταση της Πολωνίας και ποια προβλήματα που σχετίζονται με το νερό μπορούμε να λύσουμε με την βέλτιστη διαχείριση όμβριων. Τόσο στην Πολωνία αλλά και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, η Πολωνία είναι μία από τις ξηρότερες χώρες στην Ευρώπη. Αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα όπως μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, ξηρασία των ποταμών, μεγάλες περιόδους ξηρασίας που διακόπτονται από σύντομες αλλά έντονες βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς η κατάσταση είναι πιθανό να χειροτερέψει τα επόμενα χρόνια. Επίσης εντόπισαν ότι μέρος του προβλήματος είναι ότι η Πολωνία δεν συγκρατεί αρκετό νερό.
Συχνά, το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει όλη την ποσότητα νερού από σύντομες και δυνατές βροχοπτώσεις ταυτόχρονα. Η αύξηση της αδιαπέραστης επιφάνειας (άσφαλτος, σκυρόδεμα κ.λπ.) καλύπτει περιοχές μέσω της ανάπτυξης και της αυξανόμενης αστικοποίησης εμποδίζει τη βροχή και το λιώσιμο να στραγγίσει πίσω στο έδαφος. Αντ' αυτού, η βροχή και το λιώσιμο συναντώνται σε αποχέτευση συνδυασμένων ή καταιγίδων που μεταφέρουν βροχόπτωση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σε ρέματα, λίμνες ή στη θάλασσα. Οι υπερχείλιση και οι πλημμύρες έχουν γίνει συχνό πρόβλημα στις αστικές περιοχές, επειδή τα συστήματα αποχέτευσης δεν είναι σχεδιασμένα για να αντιμετωπίζουν τις ξαφνικές υψηλές ποσότητες βροχοπτώσεων που βιώνουμε σήμερα. Συχνά, το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις βροχοπτώσεις από σύντομες και δυνατές βροχοπτώσεις ταυτόχρονα. Η αύξηση της αδιαπέραστης επιφάνειας (άσφαλτος, σκυρόδεμα κ.λπ.) καλύπτει περιοχές μέσω της ανάπτυξης και της αυξανόμενης αστικοποίησης, αποτρέποντας τη βροχή και το λιώσιμο από την αποστράγγιση πίσω στο έδαφος. Αντ' αυτού, η βροχή και το λιώσιμο συναντώνται σε αποχέτευση συνδυασμένων ή καταιγίδων που μεταφέρουν βροχόπτωση σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας ή σε ρέματα, λίμνες ή στη θάλασσα. Οι υπερχείλιση και οι πλημμύρες έχουν γίνει συχνό πρόβλημα στις αστικές περιοχές, επειδή τα συστήματα αποχέτευσης δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν τις ξαφνικές υψηλές ποσότητες βροχοπτώσεων που βιώνουμε σήμερα.
Η Πολωνία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα των υποδομών, του περιβάλλοντος και των υδάτων έχουν την ίδια άποψη σχετικά με το τι πρέπει να γίνει για τον μετριασμό και τη μείωση των κινδύνων:
Η διαχείριση όμβριων είναι ξεκάθαρα το κλειδί. Τα προϊόντα και οι λύσεις στην αγορά είναι πολλές αλλά απευθύνονται μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα του προβλήματος. Σαν αποτέλεσμα οι δημοτικές αρχές, οι επενδυτές και οι πολιτικοί μηχανικοί αντιμετωπίζουν χρονοβόρες αποφάσεις συναντώντας και συνδυάζοντας πολλές λύσεις για να ολοκληρώσουν το έργο.
Στην Pipelife, πιστεύουμε ότι η ιδανική λύση διαχείρισης όμβριων πρέπει να καλύπτει όσο το δυνατό περισσότερα προβλήματα σχετικά με το νερό ταυτόχρονα. Δεδομένου ότι η εισροή πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά ανάλογα την τοποθεσία με τις συνθήκες, η λύση του συστήματος πρέπει να είναι αρθρωτή και ευέλικτη στο σχεδιασμό.
Για να διευκολύνουμε και να απλουστεύσουμε τις αποφάσεις σας και για να βεβαιωθούμε ότι όλα τα τμήματα του συστήματος ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους συγκεντρώσαμε όλες τις επιλογές σε ένα concept που ονομάζεται Raineo® Λύσεις διαχείρισης όμβριων.
Παρόλο που ή τεχνολογία πίσω από όλα τα τμήματα του concept είναι εξεζητημένη και βασισμένη σε χρόνια εξειδίκευσης και εξέλιξης, η λειτουργία του είναι απλή: Συγκεντρώστε-Φιλτράρετε ή καθαρίστε- διηθήστε ή συγκεντρώστε - χρησιμοποιήστε ή απομακρύνετε όμβρια. Κάθε κομμάτι μπορεί να εγκατασταθεί μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα. "Ο στόχος μας είναι να αφαιρέσουμε την πολυπλοκότητα, να εξελίξουμε μία λύση αρκετά ευέλικτη για να ταιριάζει σε όσο το δυνατό περισσότερες πιθανές εφαρμογές. Η ασφάλεια και η ευκολία στην εγκατάσταση ήταν μία από τις κύριες περιοχές που επικεντρωθήκαμε όταν αναπτύξαμε το Raineo® Stormbox διήθησης και συγκέντρωσης." Αναφέρει η Karol Marzejon, Project Manager στην Pipelife Πολωνίας. "Για κάθε έργο παρέχουμε ένα μοναδικό σύστημα σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Από έναν προμηθευτή και βελτιστοποιημένο ώς αναφορά τις δυνατότητες το κόστος τη λειτουργία και τα λοιπά."
Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αν θα επιλέξετε διήθηση ή συλλογή και τα δύο μπορούν να επιτευχθούν με ένα σύστημα. Tο σύστημα Stormbox.
Η αποθήκευση των όμβριων και η επαναφορά τους στο χώμα μέσα από ελεγχόμενη διήθηση βοηθά στο να συντηρείται το επίπεδο του υδροφόρου ορίζοντα σταθερού. Εκτός από την περιβαλλοντική βιωσιμότητα για την διατήρηση ενός φυσικού κύκλου νερού, η διήθηση μέσω του Stormbox είναι επίσης οικονομική τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τις δημόσιες εγκαταστάσεις: Μεγαλύτερη οικονομία στο νερό, μικρότερος όγκος νερού στους υπονόμους και τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και μικρότερη πιθανότητα υπερχείλισης και πλημμύρας.
Η αποθήκευση του νερού αυξάνει την χωρητικότητα σε δίκτυα όμβριων αλλά δουλεύει με διαφορετική αρχή. Το νερό αποθηκεύεται και απελευθερώνεται αργά στο περιβάλλον αυτό βοηθά την αποφυγή συμφώρησης στο αποχετευτικό σύστημα κάτι που προλαμβάνει τη δημιουργία υπερχειλίσεων που δημιουργούν μολύνσεις και κοστοβόρες ζημίες από τις πλημμύρες. Η επαναχρησιμοποίηση του νερού επίσης γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής αφού το νερό που αποθηκεύεται μέσα στα Stormbox μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση πράσινων σημείων κοντά στη δεξαμενή.
Το περιβαλλοντικό έργο "Το ολοκληρωμένο σύστημα των δημόσιων μεταφορών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Zielona Góra" περιλάμβανε μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες Raineo® Stormbox II της Πολωνίας. Το έργο περιλάμβανε την αγορά 64 νέων λεωφορείων χαμηλών εκπομπών, την κατασκευή τερματικού σταθμού λεωφορείων και την ανακατασκευή της υπάρχουσας αποθήκης. Αξίας άνω των 209,4 εκατ. 167,2 εκατ.
Το μέγεθος της πρόσφατα ασφαλτοστρωμένης επιφάνειας και η εκτιμώμενη ποσότητα μέγιστης βροχόπτωσης χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό του απαραίτητου όγκου απόρριψης των όμβριων υδάτων. Για να διατηρείται ο τερματικός σταθμός και η αποθήκη στεγνά και λειτουργούν ανά πάσα στιγμή, θα ήταν απαραίτητο να μεταφέρονται 330 l όμβριων υδάτων ανά δευτερόλεπτο, ενώ η χωρητικότητα του συνδυασμένου υπονόμου είναι 20 l/s. Οι όροι αυτοί που εκδόθηκαν από την Τοπική Διαχείριση Υδάτων ζήτησαν ένα σύστημα Stormbox II για την πρόληψη υπερχειλίσεων και πλημμυρών.
Παρά το γεγονός ότι ο κύριος ανάδοχος Exalo Drilling S.A. είχε αρχικά προγραμματιστεί να χρησιμοποιήσει τις συνήθως εφαρμοσμένες δεξαμενές συγκράτησης, η εταιρεία επέλεξε pipelife Stormboxes ΙΙ ως σύστημα συγκράτησης. 960 κουτιά με συνολικό όγκο 396,5 m³ (396.480 λίτρα) ήταν ενσωματωμένα σε 4 κάθετες σειρές και τυλιγμένα σε γεωυφάσματα και γεωμεμβράνη.
Μερικά από τα σημεία που έπεισαν τον ανάδοχο:
Ένα ακόμα σημείο που έκανε το πρώτο έργο με Stormbox II της Exalo Drilling μια μεγάλη επιτυχία ήταν η υποστήριξη απο τους ειδικούς Raineo της Πολωνίας. ''Εγώ προσωπικά πήγα στο εργοτάξιο για να βεβαιωθώ ότι η ομάδα εγκατάστασης έκανε τα πάντα σωστά και για να απαντήσω σε τυχών ερωτήσεις. Η πρώτη φορά μπορεί να είναι αγχωτική, αλλά είμασταν εκεί για να βοηθήσουμε και να εξασφαλίσουμε την σωστή εγκατάσταση και η ομάδα τα πήγε πολύ καλά " αναφέρει ο Andrzej Kaczurak Επικεφαλής του τμήματος Technical Marketing στην Pipelife Πολωνίας που ανυπομονεί για περισσότερα έργα Raineo® .
Ο νέος τερματικός σταθμός λεωφορείων της Zielona Góra's έχει τελειοποιηθεί και τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2019.
TΟ 21ος αιώνας είναι σίγουρα η εποχή της αλλαγής τόσο παγκόσμια όσο και τοπικά. Όσο η τεχνολογία εξελίσεται ραγδαία αντιμετωπίζουμε περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Δυστυχώς και εκτός από όλες τις αλλαγές προς το καλύτερο ερχόμαστε αντιμέτωποι και με προκλήσεις. Ειδικά τα περιβαλλοντικά θέματα γίνονται όλο και περισσότερο εμφανή. Τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής έχουν γίνει πολύ μεγάλα για να τα αγνοήσουμε και είναι προφανές ότι θα αυξηθούν. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τα μέσα, την τεχνογνωσία και τους σωστούς συνεργάτες για να βρούμε λύσεις για ένα ασφαλέστερη και πιο άνετη διαβίωση ώστε να προετοιμαστούμε για τις μελλοντικές ανάγκες.
Περισότερες πληροφορίες
1) Climate Change News [29/07/2019]: "Η Πολωνία αντιμετωπίζει έλλειψη νερού αφού οι ποταμοί στερεύουν"