Συνεργασια και καινοτομια βοηθουν στην διασωση ειδων υπο εξαφανιση

18. Οκτωβρίου 2019

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας K-Fishways σε όλη την χώρα για την διατήρηση και την αύξηση των απειλούμενων πληθυσμών ψαριών, διοργανώθηκε μία εθελοντική εκδήλωση από την WWF Finland, την K Group και την τοπική ένωση προστασίας των υδάτων και του αέρα τον Αύγουστο του 2019. Ο στόχος ήταν να αποκατασταθούν οι χώροι αναπαραγωγής αλλά και η διευκόλυνση της μετανάστευσης πέστροφας κατά μήκος του ποταμού Ylösjoki. Η Pipelife συνέβαλε σημαντικά με την δημιουργία ενός καινοτόμου αγωγού φιλικού προς τη μετανάστευση.

ΓΙΝΑΜΕ ΟΜΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ

Στους αναρίθμητους ποταμούς και παραπόταμους της Φινλανδίας, χιλιάδες εμπόδια και ανθρωπογενείς δομές, όπως αγωγοί ή γέφυρες, εμποδίζουν τα μεταναστευτικά ψάρια να κολυμπούν μέχρι τους χώρους αναπαραγωγής τους. Επομένως οι πληθυσμοί ψαριών έχουν μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες και τα μεταναστευτικά ψάρια έχουν καταστεί είδος υπό εξαφάνιση. Αυτό αλλάζει σιγά-σιγά χάρη σε πρωτοβουλίες όπως η K-Fishways για τις οποίες η K-Group και το WWF συνεργάστηκαν το 2018. Μόνο το 2019 διοργανώθηκαν 201 συγκεντρώσεις στις οποίες εκατοντάδες εθελοντές εξοπλισμένοι με φτυάρια και βαρέλια αποκατέστησαν τους χώρους αναπαραγωγής και απελευθέρωσαν ρέματα από εμπόδια.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στον ποταμό Ylösjoki, οι παλαιοί αγωγοί σκυροδέματος εμποδίζουν την μετανάστευση και την αναπαραγωγή της πέστροφας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό έπρεπε επίσης να αλλάξει με την πρωτοβουλία K-Fishway αλλά και με μια καινοτόμο λύση που παρείχε η Pipelife.

Για να αντικαταστήσει τους αγωγούς σκυροδέματος με μια καλύτερη οικολογική λύση, το εργοστάσιο Kerava της Pipelife Finland σχεδίασε ένα φιλικό προς τα ψάρια αγωγό που μιμείται τη φυσική ροή του ποταμού και είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος. "Σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε το νέο σωλήνα σε στενή συνεργασία με τον εμπειρογνώμονα νερού του WWF, Manu Vihtonen. Ο πυθμένας του σωλήνα τροποποιήθηκε με τρόπο που η ροή του νερού μέσα στον σωλήνα να μοιάζει με αυτή ενός φυσικού ρεύματος." λέει ο Μηχανικός Πωλήσεων Heikki Vihtonen στο εργοστάσιο Kerava στο Talokaivo.

Ο ειδικά κατασκευασμένος αγωγός είναι ο πρώτος του είδους του. Έχει μήκος 10 μέτρα και έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 2 μέτρα. Ο κυματοειδής σωλήνας πολυαιθυλενίου (PE) είναι ανθεκτικός και ανακυκλώσιμος. Μαζί με την εταιρεία του Ομίλου K Onninen, η Pipelife Φινλανδίας δωρίζει το αγωγό που εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ 

 

Ο Jani Kakko, διευθυντής παραγωγής του Onninen, και ο μηχανικός πωλήσεων Heikki Vihtonen απο το εργοστάσιο του Talokaivo , εκπρωσωπόντας την Pipelife δήλωσαν:

"Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε να προμηθεύσουμε έναν αγωγό ειδικά κατασκευασμένο και φιλικό προς τα ψάρια για αυτό το έργο της K Fishways. Ελπίζουμε αυτό να δώσει το παράδειγμα και για άλλες περιοχές και θα χαιρόμασταν ιδιαίτερα να συνεργαστούμε με τις εκάστοτε τοπικές αρχές στο μέλλον."

"Η προστασία των υδάτων είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της Pipelife ώς αναφορά την περιβαλλοντική ευθύνη. Το ψάρεμα είναι μια σημαντική ασχολία για εμένα και την οικογένεια μου εδώ και χρόνια. όταν ο πρόεδρος της εταιρίας μας Kimmo Kedonpää με ενημέρωσε για τον σχεδιασμό του καινοτόμου αυτού αγωγού και την εκδήλωση της K Fishways, αμέσως ενθουσιάστηκα. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα όταν μπορείς να συνεισφέρεις ώστε η φύση να αναγεννηθεί.

"Οι εταιρίες παίζουν έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο στην ικανότητα τους να μπορούν να λύσουν περιβαλλοντικά προβλήματα και αυτή η συνεργασία είναι ένα εξαιρετικό απτό παράδειγμα. Ο αγωγός αντιπροσωπεύει μία καινοτομία που είναι επίσης χρήσιμη για το περιβάλλον και είμαι σίγουρος ότι οι πέστροφες θα σας ευγνωμονούν!" συμπλήρωσε ο διευθυντής συνεργασίας του WWF Φιλανδίας  Juuso Lautiainen.

Ενότητα Λήψης Αρχείων
Βρήκατε αυτό που ψάχνατε;

Επικοινωνήστε με την όμαδα μας

Παρακαλώ επιλέξτε τον τρόπο επικοινωνίας και θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας το συντομότερο

Callback

Υπηρεσία τηλεφώνου
Θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας τηλεφωνικά.
Υπηρεσία E-Mail
Θα έρθουμε σε επαφή μαζί σας μέσω email